10. 1. 2025. 15:00 h / Vino & Sushi (powered by Fisherija)
Sushi, tradicionalna japanska poslastica, sve je češće jelo na našim stolovima. Iako prvo pomislimo na komade sirove ribe umotane s rižom u rolice nori alge, postoji mnogo više varijacija ovog jela. Pojavljuju se s različitim vrstama mesa, povrća, voća, morskih plodova i drugim namirnicama.
Majstori sushija i vinari dijele mnogo sličnosti. Iza njih su godine učenja i usavršavanja svojih tehnika kako bi postigli savršen balans okusa i teksturu. Sushi nije samo obrok i vino nije samo piće – to je iskustvo koje slavi tradiciju, vještinu majstora i zadovoljstvo okusa.
Bilo da pripremate vlastiti sushi kod kuće ili uživate u sushiju by Fisherija, radionica će dodatno obogatiti vaše gastronomsko putovanje kroz svijet vina vinara Graševine Croatice i sushija by Fisherija.
Sudjelovanje na radionici je besplatno uz prethodnu prijavu.
PRIJAVA
10. 1. 2025. 16:00 h / Vino & Šaran u rašljama (powered by Slavonska kuća)
Šaran u rašljama je prava delikatesa koju pripremamo jednom od najstarijih metoda pečenja na otvorenoj vatri. Raspolovljen šaran, začinjen solju i začinskom paprikom, pečenjem na otvorenoj vatri poprima okus dima, postajući hrskav izvana, a iznutra ostajući sočan i mekan.
Ova metoda omogućuje da riba zadrži prirodne sokove, dok dim i slasnost koja dugo traje u ustima, donose specifične okuse koji se prelijepo povezuju s vinom.
Spajanje biranih vina Slavonije i hrvatskog Podunavlja sa šaranom stvoriti će nezaboravno uživanje uz asocijacije na radost druženja s prijateljima uz zvuk pucketanja vatre i okuse koji ostaju u sjećanju.
Sudjelovanje na radionici je besplatno uz prethodnu prijavu.
PRIJAVA
10. 1. 2025. 17:00 h / HAPIH: Kako do vrhunskog vina?
Djelatnici Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, ovom će radionicom sudionicima približiti ključne korake u stvaranju vrhunskog vina i osvijestiti izazove proizvodnje. Također, pojasnit će i način provedbe senzornog ocjenjivanja te metodologije kojom se ocjenjuje, uz degustaciju prigodnog vina.
Sudjelovanje na radionici je besplatno uz prethodnu prijavu.
PRIJAVA
10. 1. 2025. 18:00 h / Vino & Charcuterie
„Šarkuteri“, kako glasi izgovor francuskog termina, označava iznimno popularan način posluživanja različitih vrsta sušenog mesa, sira, krekera, voća, povrća i drugih sastojaka na drvenoj dasci. Društvene mreže svjedoče brojnim charcuterie umjetničkim djelima kojima se uveseljavaju obitelj i prijatelji na zabavama, pa je ova radionica prigoda da postanete stručnjak u njihovoj pripremi. Ono što najviše volimo kod ovih plata je činjenica da ih se može složiti od brojnih lokalnih proizvoda.
Naši stručnjaci vodit će vas kroz izradu charcuterie plate, istraživanje kombinacija okusa i razumijevanje njihovog sljubljivanja s vinima, a novostečenim znanjima moći ćete svojim prijateljima i obitelji stvarati nezaboravna iskustva.
Sudjelovanje na radionici je besplatno uz prethodnu prijavu.
PRIJAVA
10. 1. 2025. 19:30 h / Vino & Sir i med
Slavonija i hrvatsko Podunavlje imaju bogatu tradiciju proizvodnje vina koja datira najmanje još iz doba Rimljana, a kada je riječ o sirevima i medu, tradicija je još dulja. Vino i sirevi su dokazana savršena kombinacija koja topi okusne pupoljke, a med i sirevi izazivaju slične učinke.
Njihovi slani, kiseli, slatki i ponekad kremasti okusi zastupljeni su u mnogim kuhinjama diljem svijeta, a s mnogo vrsta vina, sireva i meda koje mi proizvodimo, nekada stvarno može biti teško znati odakle početi i kako ih najbolje složiti.
Za takve izazove nema boljeg rješenja već na radionici predstaviti različita omiljena vina, sireve i med te kušati njihove najbolje kombinacije, uz praktične savjete o tome zašto su baš te kombinacije učinkovite.
Sudjelovanje na radionici je besplatno uz prethodnu prijavu.
PRIJAVA
11. 1. 2025. 15:00 h / Vino & Kulen i pršut
Malo stvari u životu ide tako dobro zajedno kao što baranjski kulen i dalmatinski pršut idu s vinima Slavonije i hrvatskog Podunavlja. Baranjski kulen i dalmatinski pršut vrhunski su hrvatski gastronomski specijaliteti, a samim time i nezaobilazan dio tradicionalne ugostiteljske ponude. Kad govorimo o njihovom sljubljivanju s vinima, ove slane poslastice savršeno se slažu s različitim stilovima vina.
Zadatak voditelja radionice nije nimalo bio lagan. Između toliko vrhunskih vina, izabrao je ona koja će u sljubljivanju s pršutom i kulenom uravnotežiti njihovu slanost, ljutinu i slast na posebno visoku razinu.
Sudionici radionice uživati će u bogatstvu okusa, ali i u prikazu tehnike narezivanja kulena i pršuta. Rasprave o tome koje se vino najbolje sljubilo s kulenom ili pršut trajat će još jako dugo u noć, (nadamo se) u zimsku bijelu noć.
Sudjelovanje na radionici je besplatno uz prethodnu prijavu.
PRIJAVA
11. 1. 2025. 16:00 h / Vino & Burgeri
Apicius, drevna knjiga recepata, otkriva da su Rimljani uživali u mesnim pljeskavicama s vinom stoljećima prije nego što McDonald’s stvorio svjetski poznatu franšizu. Danas su hamburgeri sveprisutni na svjetskim menijima, a gastronomski je svijet od jednostavne kombinacije pljeskavice i peciva, stvorio simbol užitka i uzbuđenja.
Ne, na radionici nećemo govoriti o junk obliku hamburgera koji nam padne na pamet kada netko spomene fast food, nego moderne, craft burgere, pripremljene od najkvalitetnijih domaćih namirnica čije cijene znaju otići u nebo.
Raznovrsnost burger okusa i tekstura, izazov je za tražitelje najboljih vinskih okusa pa će naši stručnjaci tako uz njih sljubiti vina Slavonije i hrvatskog Podunavlja koja svojim snagom ravnopravno pariraju dimnim okusima i masnoćom mesa.
Sudjelovanje na radionici je besplatno uz prethodnu prijavu.
PRIJAVA
11. 1. 2025. 17:00 h / HAPIH: Jesu li pjenušci samo zvuk radosti i ples mjehurića ili puno veće osjetilno putovanje?
Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu organizira radionicu o pjenušavim vinima koja je podijeljena na dva dijela: teorijski dio sa zanimljivostima o proizvodnji i kakvoći te degustacija nekoliko pjenušaca različitih tehnologija i posljedično, razina kakvoće.
Sudjelovanje na radionici je besplatno uz prethodnu prijavu.
PRIJAVA
11. 1. 2025. 18:00 h / Vino & Čvarci
Vina Slavonije i hrvatskog Podunavlja i čvarci, primjer su naše tradicije koja u današnjim vremenima postaje simbol vrhunske hrvatske gastronomske ponude. Vraćanje tradiciji i zaboravljenim mirisima i okusima, vratili su značaj našim lokalnim proizvodima.
Čvarak i njegove izvedenice, nekad neželjeni proizvod svinjokolja i hrana siromaha, svojim jedinstvenim okusom postao je skupa i tražena delicija koja svoje mjesto danas nalazi i u najluksuznijim restoranima.
Vraćanje tradiciji i zaboravljenim mirisima i okusima označava pravo vrijeme da vinari Slavonije i hrvatskog Podunavlja predstave vina koja se najbolje sljubljuju s čvarkom, našom gurmanskom poslasticom.
Sudjelovanje na radionici je besplatno uz prethodnu prijavu.
PRIJAVA
11. 1. 2025. 19:30 h / Vino & Slastice
Jednostavna čaša vrhunskog vina sama je po sebi pravi užitak, a teksture i okusi vina dodaju eleganciju svakom jelu. Naši su nepci programirani da očekuju slatko na kraju sljedova kada je u pitanju hrana – a isto vrijedi i za vino. Slatka vina gotovo su uvijek na vinskoj karti predstavljena na kraju jelovnika pod naslovima kao što su “desertna vina”.
Odabir pravog vina za desert savršen je posljednji dojam s kojim napuštate stol, pogotovo ako pokušavate impresionirati svoje goste.
Zato i predlažemo zasebnu vinsku radionicu s naglaskom na izazove i užitke sparivanja vina i slastica. Prijavite se na radionicu i na jednom mjestu kušajte renomirana vina Slavonije i hrvatskog Podunavlja uz birane slastice. Otkrijte novi svijet nezaboravnih okusa!
Sudjelovanje na radionici je besplatno uz prethodnu prijavu.
PRIJAVA